Meer rendement uit zonnepanelen

Onze witte daken zorgen niet alleen voor het natuurlijk koelen van gebouwen, maar worden ook toegepast om een hoger rendement met zonnepanelen te realiseren. Hoe dat werkt?

Zonnepanelen hebben het hoogste rendement bij een temperatuur van 25 ºC. Elke graad die het warmer is, zorgt voor een rendementsverlies van 0,5%. Op een zonnige dag loopt de temperatuur op een zwart dak op tot rond de 80 ºC, terwijl de temperatuur op het witte dak niet verder komt dan ca. 40 ºC. Dat betekent een verschil van 40 ºC. Per graad was een 0,5% rendementsverlies, wat dus betekent dat het rendement op een wit dak op een zonnige dag tot 20% hoger ligt dan op een zwart dak.

Zonnepanelen op wit dak particuliere klant

Nu is het niet elke dag van het jaar zonnig, dus over het gehele jaar gezien is het rendement met een wit dak een kleine 10% hoger ten opzichte van een zwart dak. Zonnepanelen op het dak? Dan altijd onze witte dakcoating toepassen. Met het hogere rendement is de dakcoating zo terugverdiend en gaat het dak bovendien gewoon weer 15 jaar mee. Oh ja, het levert ook nog een natuurlijke koeling op van het gebouw van 3-8 ºC.

Eén antwoord op “Meer rendement uit zonnepanelen”

  1. Ik wist niet dat zonnepanelen op een wit dak meer opleveren dan zonnepanelen op een zwart dak. Dat klinkt erg interessant. Mijn vriend en ik overwegen zonnepanelen te laten plaatsen. We zullen ook informatie inwinnen over een dakcoating. Bedankt voor het delen van dit interessante artikel.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *